10358,5%0,26
40,22% 0,13
46,89% -0,38
4344,08% 0,22
6900,45% 0,00
Altınordu Belediyesi Kent Mirasına Sahip Çıkmaya Devam Ediyor
TARİHİ KONAKLAR BİRER BİRER HALKA AÇILIYOR
Altınordu Belediyesi, kent hafızasına iz bırakan tarihi binaları halkın hizmetine açıyor. Sanat Kafe ve Sıtkı Çebi Şehir Düşünce Enstitüsü’nü halka açan Altınordu Belediyesi, Saatçi Hafız Efendi Konağı ile Sarı Konak’ta devem eden restorasyon ve yenileme çalışmalarının tamamlanmasının ardından iki tarihi binayı Gastronomi Merkezi ve sanatsal faaliyetlerde kullanılmak üzere halkın hizmetine sunmaya hazırlanıyor.
Altınordu Belediyesi, tarihi yapıları koruyarak geleceğe taşımak amacıyla yürüttüğü çalışmalarla şehrin hafızasını yaşatıyor. Bu kapsamda Taşbaşı Mahallesi Menekşe Sokak’ta yer alan iki tarihi binayı yenileyerek yeniden işlevlendiren Altınordu Belediyesi, glütensiz menü alternatifiyle dikkat çeken Sanat Kafe ile sakin, huzurlu bir ortamda ders çalışılabilecek Sıtkı Çebi Şehir Düşünce Enstitüsü’nü şehre kazandırdı. Kent mirasına sahip çıkmaya devam Altınordu Belediyesi, halk arasında Altınel Konağı olarak bilinen Saatçi Hafız Efendi Konağı ile Sarı Konağı da halkın hizmetine sunmak için çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor. İki tarihi bina yenileme çalışmalarının ardından yeniden hayat bulacak. Ordu tarihinde önemli yere sahip olan iki tarihi bina daha, halkın sosyal yaşamına yeni soluklar kazandıracak şekilde kullanıma sunulmuş olacak.
ORDU GASTRONOMİ MERKEZİ İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI
Geçmiş yıllarda farklı renklere boyanarak tarihi dokusundan uzaklaşan yapı, restorasyon sürecinde aslına uygun biçimde sarıya boyanarak orijinal görünümüne kavuşturuldu. Konakta yapılan çalışmalar kapsamında, ömrünü tamamlamış ahşap bölümler titizlikle onarıldı, yapının tarihi dokusuna zarar vermeden bakım ve yenileme işlemleri gerçekleştirildi. Elektrik altyapısı da baştan sona yenilenen konak, hem estetik hem de işlevsel olarak yeniden hayat buldu. Çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte Sarı Konak, Ordu Gastronomi Merkezi olarak vatandaşların hizmetine sunulacak. Gastronomi Merkezi ile Ordu’nun zengin mutfak kültürü, coğrafi işaretli ürünleri ve geleneksel tarifleri korunarak geleceğe taşınarak, vatandaşların keyifle vakit geçirebileceği, misafirlerini ağırlayabileceği ve geleneksel tatlarla buluşabileceği özgün bir mekâna dönüşecek.
ALTINEL KONAĞINDA DA ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR
Zaferimilli Mahallesi’nde bulunan 1885 yılında inşa edilen ‘Saatçi Hafız Konağı’nda da restore çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. 2013 yılından bu yana atıl bir vaziyette bulunan tarihi konakta Ordu Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı’nın (YİKOB) desteğiyle yürütülen restore çalışmaları kapsamında, konağın hasarlı ahşapları el işçiliğiyle onarıldı. Çalışmalar kapsamında öncelikle konağın zamanla hasar gören ahşap bölümleri, el işçiliğiyle aslına uygun biçimde onarıldı. Ardından yapı güvenliği için su yalıtımı ve elektrik altyapısı yenilendi. Binanın özgün mimarisini ortaya çıkarmak amacıyla uygulanan bağdadi sıvası işlemi sonrası, tavan ve duvar yüzeyleri geleneksel ahşap kaplama ile güçlendirildi. Eylül ayında tamamlanması planlanan restore çalışmalarının ardından Ordu’nun kültürel mirasına değer katan Altınel, çocuklar ve gençler için sanat yuvasına dönüşerek.
BAŞKAN TEPE: İKİ TARİHİ BİNAMIMIZI YENİDEN YAŞAMA KAZANDIRIYORUZ
Altınordu Belediye Başkanı Ulaş Tepe, kentin kültürel mirasını korumanın ortak geleceğe duyulan bir saygı olduğunu söyledi. Başkan Tepe, “Altınordu, tarihi boyunca farklı kültürlerin, yaşamların, seslerin ve renklerin bir araya geldiği kadim bir şehir. Altınordu’nun tarihine tanıklık etmiş her taşın, her duvarın bir hikâyesi vardır. Biz bu hikâyeleri yaşatmak, geleceğe taşımak ve onları kent yaşamının bir parçası haline getirmek için çalışıyoruz. Saatçi Hazıf Efendi Konağı ile Sarı Konağı yeniden yaşama kazandırıyoruz. Ordu mutfağının zenginliğini tanıtmak ve yaşatmak amacıyla Sarı Konak’ı Gastronomi Merkezi’ne dönüştürüyoruz. Saatçi Hazıf Efendi Konağı ise, gençlerimizin sanatla buluşacağı bir işlev kazanacak. Burada çocuklarımız müzikle, sanatla, üretimle büyüyecek. Sesleri bu duvarlarda yankılanacak. İki tarihi binamız yaşayan, nefes alan, kentle bütünleşen mekanlar olarak halkımızın hizmetine sunacağız. Bu şehir geçmişiyle ne kadar barışıksa, geleceği de o kadar sağlamdır. Biz Altınordu’yu geçmişin değerleriyle beslenen, çağın ihtiyaçlarına cevap veren, insanını kültürle, sanatla ve tarih bilinciyle buluşturan bir şehir olarak inşa etmeye devam edeceğiz” dedi.