Küresel ısınma ve organik tarım BUSİAD Evi’nde konuşuldu

Küresel ısınma ve organik tarım BUSİAD Evi’nde konuşuldu

Küresel ısınma ve organik tarım BUSİAD Evi’nde konuşuldu

Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD) Gıda ve Tarım Uzmanlık Grubu, BUSİAD Evi’nde, “Küresel İklim Değişikliği AB Yeşil Anlaşması ve Organik Tarım” başlıklı bir etkinlik düzenledi.

BURSA (İGFA) - BUSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Gıda ve Tarım Uzmanlık Grubu Sorumlusu Lale Yıldız açılışta yaptığı konuşmada, küresel ölçekte en büyük sınamalardan birinin iklim değişikliği olduğunu ifade ederek, iklim krizinin bir çevre meselesi değil, bir kalkınma, bir ekonomi, bir yaşam meselesi olduğunun altını çizdi.

Avrupa Birliği’nin Yeşil Mutabakat çerçevesinin, sadece kendi üye ülkeleri için değil, ticari partnerleri ve komşu ülkeler için de derin bir dönüşüm çağrısı olduğunu belirten Yıldız, bu mutabakatın tarıma, üretime ve ihracata etkilerini konuşmadan, Organik tarımın iklime dost yönünü tartışmadan ve bu dönüşümün sosyal boyutunu düşünmeden geleceği yönetemeyiz, dedi.

Küresel iklim değişikliğine karşı bilgiyle, farkındalıkla ve ortak akılla atılacak her adımın, geleceği planlamaya ve sürdürülebilir kalkınmaya yarar sağlayacağını söyleyen Yıldız,
“BUSİAD olarak biz, bu tür bütüncül bakış açılarına inanıyoruz. Sanayiyle tarımı, üretimle sürdürülebilirliği bir araya getiren her yaklaşımın yanındayız” dedi.

Panelin moderasyonunu Türkiye’de organik tarımın öncülerinden biri olan ve ETO Derneği (Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği) Başkanı Prof. Dr. Uygun Aksoy gerçekleştirdi.

BUSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve BUSİAD Avrupa Yeşil Paktı Görev Gücü Başkanı Hüsamettin Çoban, küresel ısınmanın nasıl meydana geldiğini ve tarım üzerindeki olumsuz etkilerini anlatırken, tarımsal faaliyetlerin de küresel ısınmayı artırmaya etkisinin olduğunu ifade etti. Sürdürülebilir gıda kavramının öne çıktığını kaydeden Çoban, sürdürülebilir gıdanın çevre dostu, adil kazançlar getiren, yerelde ekonomik destekler yapan ve herkesin uygun şartlarla gıdaya ulaşmasını içeren bir anlayış olduğunu belirtti.

Avrupa Yeşil Mutabakatı’ndan da bahseden Çoban, bu mutabakatın sadece yeşil bir yaklaşım değil aynı zamanda yeni bir ticaret anlayışını da ortaya koyduğunu dile getirdi.

GIDA GÖÇLERİ...

Türkiye’de organik tarım ve sürdürülebilir yaşam alanında öncü isimlerden biri olan ve Türkiye'nin En Başarılı Organik Üreticisi seçilen Yerlim Organik Ürün Şirketi Genel Müdürü Gürsel Tonbul da, Agro kültür terimini tanımladıktan sonra, “Artık bunun yerini agro endüstri aldı. İnsanlar üreten değil tüketen varlık haline geldi” dedi.

Prof. Dr. Uygun Aksoy, organik tarımı doğal kaynakları koruyan, çevreye duyarlı, sentetik kimyasalların kullanılmadığı bir üretim sistemi olarak tanımlayarak, bu yöntemin temel amacının toprak sağlığı, biyolojik çeşitlilik ve ekolojik dengeyi koruyarak sürdürülebilir üretim yapmak olduğunu belirtti.

SOMTAD (Soğutma Muhafaza Taşıma Bilimleri ve Sanayicileri Derneği) Başkanı Prof. Dr Rahmi Türk de, iklim değişikliği ile ısınmanın yaşandığını ve bu durumdan yararlanmak gerektiğini de ifade etti. Gıda kayıplarının azaltılması, soğuk hava depolarının önemi ve tarımda sürdürülebilirlik konularına değinen Prof. Dr. Türk, Antalya’da yaptıkları ugulamalardan bahsederek yılda üç kez ürün alabilecek noktaya geldiklerini, güneş enerjisinden de daha çok yararlandıklarını dile getirdi. Prof. Türk, hasat sonrası depolama çözümleri hakkında da bilgi verirken, yer altı depolamaların önemli olduğunu söyledi.

“DOĞAYLA SAVAŞAN DEĞİL BÜTÜNLEŞEN...”

Türkiye’de organik tarımın gelişimi ve yaygınlaştırılması konusunda önemli katkıları olan Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Ak ise organik tarımın hayvansal üretimdeki uygulama alanları hakkında bilgi verdi.

Prof. Dr. Ak, daha çok ve daha ucuza üretme anlayışının öne çıktığını ifade ederek, daha sağlıklı üretmek ve çevreyi koruma yaklaşımından uzaklaşıldığını söyledi. Yaşanan sorunlardan dolayı ekolojik ya da organik tarımın gündeme geldiğini de ifade ederek, “Doğayla savaşan değil doğayla bütünleşen tarım olarak ortaya çıkıyor” dedi.

Türkiye’de organik bitkisel üretimin, organik hayvansal ürünlere göre daha iyi durumda olduğunu belirten Prof. Dr. Ak, tüketici bilincinin gelişmemiş olması ve alım gücünün düşüklüğü nedeniyle organik ürünlerin tüketiminin istenilen düzeyde olmadığını ifade etti. Organik ürünlerin üretim ve tüketiminin desteklenmesi halinde, Türkiye’de bu ürünlerin kullanımının artacağını vurguladı.

Panel sonunda konuşmacılara, Çağdaş Eğitim Kooperatifi’nin sosyal sorumluluk projesi olan “Kır Çiçekleri Okusun Diye” kampanyasına adlarına yapılan bağışın sertifikası BUSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Lale Yıldız tarafından takdim edildi.



Büyükşehir’den glüten hassasiyeti olanlar için büyük kolaylık: Alemdar’ın sözünü verdiği Çölyak satış noktası hizmette

Başkan Zeydan Karalar, Organize Sanayi Bölgesi’ne Ulaşımı Kolaylaştıracak 4 Yeni Alt Geçit İçin Harekete Geçtiklerini Açıkladı

Büyükşehir şehrin misafirlerini renkli ve estetik bir görüntüyle karşılayacak

Bağcılar’da 20 Bin Metrekare Büyüklüğünde Kurban Satış ve Kesim Alanı Kuruldu

ÇOCUK TİYATROSU FESTİVALİ 24 MAYIS’TA BAŞLIYOR

Büyükkılıç, Mutfak Sanatları Merkezi’ni Ziyaret Etti, Vatandaşla Bir Araya Geldi

Kick Boks sporcularımızdan Dünya Şampiyonası’nda dört madalya

ANAHTAR PARTİSİ HEYETİNDEN, BAŞKANIMIZA ZİYARET

TAPU VE KADASTRO’NUN KURULUŞUNUN 178. YIL DÖNÜMÜ KUTLANDI

Eş Başkan Bucak: Çocukların anadilleriyle büyümesi önemli

Malatya kültürü 7. Etnospor Kültür Festivali’nde tanıtılıyor

Antalya Konyaaltı Sahili yaza hazır!

Antalya'da çocuklar ipekböceği ile tanışıyor

Küresel ısınma ve organik tarım BUSİAD Evi’nde konuşuldu

Kitaplar Antalya’dan yola çıkıyor, Türkiye'yi aydınlatıyor

Türkiye Belediyeler Birliği'ne Manisa ev sahipliği yaptı

Kocaeli Gebze Belediyesi, acılı günlerinde vatandaşın yanında

Konya Meram’da yaz başladı

Manisa'da 'tek dam projesi' Selendi'de tanıtıldı

Sakarya'da Hira Nur istedi, Büyükşehir gerçekleştirdi

SP'li Atmaca'dan Bakan Uraloğlu’na 'Bursa Raylı Sistem' önergesi

İYİ Partili Akalın, TRT'nin bütçesini Meclis'e taşıdı

Ali Babacan 24 Mayıs'ta Bursa'ya geliyor

CHP’li Sarıbal: Yaş çay fiyatı 35 TL olmalı, ÇAYKUR kamulaştırılmalı

Kutlu Parti Kilis İl Başkanlığı’na Nezir Çağlar atandı

İYİ Parti Bursa’dan BURULAŞ grevi yorumu

CHP'li Ağbaba’dan Güzelbahçe'ye övgü

KAÇEP’te Gül Ceren Bayatlı göreve atandı

Büyükçekmece Başkanı Akgün’den dezenformasyon açıklaması

Bahçeli'den TBMM'de komisyon önerisi... Terörsüz Türkiye, milli birlik ve dayanışma ile inşa edilecek

Büyükşehir’den glüten hassasiyeti olanlar için büyük kolaylık: Alemdar’ın sözünü verdiği Çölyak satış noktası hizmette

Başkan Zeydan Karalar, Organize Sanayi Bölgesi’ne Ulaşımı Kolaylaştıracak 4 Yeni Alt Geçit İçin Harekete Geçtiklerini Açıkladı

Büyükşehir şehrin misafirlerini renkli ve estetik bir görüntüyle karşılayacak

Bağcılar’da 20 Bin Metrekare Büyüklüğünde Kurban Satış ve Kesim Alanı Kuruldu

ÇOCUK TİYATROSU FESTİVALİ 24 MAYIS’TA BAŞLIYOR

Büyükkılıç, Mutfak Sanatları Merkezi’ni Ziyaret Etti, Vatandaşla Bir Araya Geldi

Kick Boks sporcularımızdan Dünya Şampiyonası’nda dört madalya

ANAHTAR PARTİSİ HEYETİNDEN, BAŞKANIMIZA ZİYARET

TAPU VE KADASTRO’NUN KURULUŞUNUN 178. YIL DÖNÜMÜ KUTLANDI

Eş Başkan Bucak: Çocukların anadilleriyle büyümesi önemli

Başkan Topaloğlu’ndan Ramazan Kar’a plaket

5000 YILLIK KÜLLÜOBA EKMEĞİ ÜRETİCİ MARKETLERDE SATIŞTA

DİSKİ, Hani’de 370 konutluk TOKİ’nin su sorununu çözüyor

BÜYÜKŞEHİR ES ES’İN ŞAMPİYONLUK KUTLAMASI İÇİN OTOBÜS KALDIRACAK

ABB’NİN “HER ÇOCUĞA SANAT PROJESİ”NDE ORKESTRA KONSERİ HER ÇOCUĞA SANAT ORKESTRASININ KONSERİNE BAŞKENTLİLERDEN YOĞUN İLGİ

FATMA BAŞKAN: “AKP’LİLER BÜTÇE FAZLASINA HAYIR DİYEREK TARİHİ BİR ADALETSİZLİĞE İMZA ATTI”

ENGELLİLER HAFTASINDA KERMES AÇILDI

TOPLU ULAŞIMDA YENİ DÖNEM YÜKSEK KAPASİTELİ METROBÜSLER GELİYOR

Bursa’da ağaçlar ‘kitap’ açtı

Türk Mutfağı Haftası Kutlamaları İkinci Kez İnegöl'den Başladı

Arifiye Arifbey Mahallesi Nazım İmar Planı Değişikliği

TÜRKİYE-ÇİN ARASINDA KAZAN-KAZAN DÖNEMİ

Ticaret Bakanı Bolat, 19 Mayıs Çerçevesinde Genç Girişimcilerle Bir Araya Geldi

BAŞKAN DOĞAN’DAN 19 MAYIS MESAJI

ESKİŞEHİR HAMAM MÜZESİ’NDE SANAT DOLU ATÖLYE

ÇETİN AY – ONURSAL DEVLET AKLI

ÇOMÜ Öğrencileri Altyapı Çalışmalarını İnceledi

Marketlere Bayram Denetimi

2024 Mali Yılı Bütçe Kesin Hesabı Görüşüldü

SORUNLARI ÇÖZMEK İÇİN BİRLİKTE ÇALIŞIYORUZ

Yükleniyor