10605,93%0,52
41,98% 0,03
48,82% 0,11
5552,96% 0,41
9390,02% 0,63
Kayseri Ticaret Borsası tarafından düzenlenen II. Geleneksel Et ve Et Ürünleri Çalıştayı'na Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Vali Gökmen Çiçek, Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Recep Bağlamış, Kayseri İl Tarım ve Orman Müdürü Bülent Saklav, akademisyenler ve sektör temsilcileri katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan çalıştayda konuşan Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, şehrin gıda sanayiindeki öncü rolünü güçlendirmek ve et sektöründeki konumunu kalıcı hale getirmek amacıyla çalıştayın düzenlendiğini belirtti. Büyükkılıç, "Bu çalışma insan sağlığı ve şehrin geleceği açısından yol gösterici olarak önem arz ediyor" dedi.
Büyükkılıç, Kayseri'nin yıllık 100 bin tonun üzerindeki et işleme hacmiyle Türkiye toplam kapasitesinin yaklaşık yüzde 10'unu karşıladığını vurguladı. Kentin ticaret ve sanayi şehri olmasının yanı sıra tarım şehri olduğunu da hatırlatan Büyükkılıç, pastırma ve sucuk gibi geleneksel ürünlerin merkezinden seslendiklerini ifade etti.
Büyükkılıç, son 6 yılda tarım ve hayvancılığa 1 milyar TL'ye yakın destek verdiklerini açıkladı. Kayseri'de 2024'te 436 bin 153 büyükbaş, 1 milyon 16 bin 843 küçükbaş hayvan bulunduğunu belirten Büyükkılıç, tahıl ve bitkisel ürünlerde 4 milyon 791 bin 65 tona ulaşıldığını kaydetti.
Büyükkılıç, 9 bin 788 hayvan işletmesi sahibine toplam 16 milyon TL'nin üzerinde harcama ile fatura desteği sağlandığını, 4 milyon 112 bin kilogram tohum dağıtıldığını ve çeşitli tarım ekipmanları desteği verildiğini açıkladı. Kayseri çiftçisinin 5 milyon 718 bin 89 dekar tarım arazisinde üretim yaptığını belirtti.
Akıllı Şehircilik kapsamında 'Çiftçi Bilgi Sistemi' projesiyle tüm çiftçilerin ve tarım arazilerinin sisteme kaydedileceğini duyuran Büyükkılıç, toprak analizlerine göre uygun ürün ekim alanlarının belirleneceğini ve çiftçilere tohum, gübre, ilaç, mazot, makine-ekipman, hasat ve satış desteği verilmeye devam edileceğini söyledi.
Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, kentin Anadolu'nun ortasında katma değer sağlayan bir sanayi ve ticaret şehri olduğunu, aynı zamanda tarım şehri olduğunu gururla söylediklerini ifade etti. Türkiye'de 24 üründe ilk 10'da olduklarını belirten Çiçek, "Büyükşehir Belediyesi'nin 1 milyar TL'lik destekle 30 büyükşehir içerisinde birinci sıradayız" dedi.
Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Recep Bağlamış, kadim üretim kültürünü modern bilim ve teknolojiyle buluşturmak için bir arada olduklarını belirterek, "Türkiye'de et ürünleri denildiğinde akla gelen ilk şehir Kayseri'dir" diye konuştu. Bağlamış, çalıştayın amacının Kayseri'den Türkiye'ye yayılan güçlü bir sinerji yaratmak olduğunu vurguladı.
Çalıştayın sonunda Büyükkılıç, katılımcıları 24-26 Ekim tarihlerinde düzenlenecek 3. Gastronomi Günleri'ne davet etti.